Ekologiskt

Ekologiskt schampo för friskare hår Vad är ekologiska schampon egentligen och varför ska man använda dem? Och vad är det egentligen för fel på vanliga schampon som gör rent håret? Skillnanden mellan ekologiska, mer naturliga schampon och konventionella är att de ”vanliga” schampona innehåller kraftfulla kemikalier som visserligen gör ditt hår rent, men även kan skada håret och hårbotten.
Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.

Ekologiskt schampo för friskare hår

De flesta konventionella schampon innehåller fettlösliga tensider (en slags kemikalie) som visserligen kraftfullt tar bort all smuts, men också tvättar bort hårbottnens naturliga fettlager och därför kan orsaka torr hårbotten, irritation, mjäll och klåda. Den vanligaste tensiden i schampon är SLS (sodium lauryl sulphate) vilket kan vara bra att känna till när du tittar på innehållet. Många schampon innehåller också silikoner som lägger sig som ett skyddande lager över ditt hår. Dessa ämnen är alltså menade att hålla håret rent, och gör det också, men lite som en SWAT-styrka som inte lämnar några överlevande (lite överdrivet uttryckt).

Schamponas starka kemikalier stör hårbottnens och hårets naturliga ”ekosystem” och skapar obalans och ofta irritation och klåda, för att inte tala om att du måste tvätta håret allt oftare. Andra orsaker till sådana symptom kan också vara stress och dålig kost. Ovanstående är bra att känna till om du bestämt dig för att prova och byta till ett mer naturligt schampo, då det kan hända att en övergångsperiod krävs, där ditt hår och hårbotten behöver justera och återhämta sig från kemikalierna. Håret kan i övergångsperioden bli fett och strävt när silikonerna försvinner och de fettlösande tensiderna slutar att tvätta bort hårbottens fettlager. Efter ett tag vänjer sig dock hårbotten att producera mindre fett igen, och även strävheten brukar försvinna av sig självt efter ett tag med ekologisk hårvård.

Ett tips här kan vara att använda ett ekologiskt balsam för att behålla den lena känslan och ge håret tid att vänja sig vid förändringen. Hur lång tid övergången tar är individellt och personligt, men mellan 3-10 tvättar brukar vara ett rimligt antagande. Det är viktigt att du använder enbart ekologiska produkter när du väl gått över till ekologiska produkter. Om du använder exempelvis ett ekologiskt schampo men däremot ”vanliga” stylingprodukter, kan håret bli matt och dött eftersom det ekologiska schampot saknar de starka kemikalier som krävs för att tvätta bort ämnena i stylingprodukterna. I allmänhet får produkterna inte innehålla silikoner (dimethicone) eller mineraloljor (paraffin), då de med tiden kommer att täppa till hårbotten och göra håret stelt, livlöst och täckt med kemikalier som ditt ekologiska schampo alltså inte kan tvätta bort.