Köp yogautrustning här / Snabb leverans / Fri frakt över 199 kr / Ring oss dygnet runt
0

Your cart is empty

Intervj: Pernilla Cristvall Yogadevi

Yogadevi Intervj Pernilla Cristvall

Vilken typ av yoga undervisar du i? Varför valde du att börja med det?

Jag undervisar främst ashtangyoga mysore style, yinyoga och pranayama på det dagliga schemat men också yogan som livsstil på våra yogalärarutbildningar, retreats och resor.

För drygt femton år sedan levde jag ett hektiskt liv och höll på att bli utbränd, men ville inte erkänna det för mig själv. Jag började yoga för att i första hand ta hand om min stela kropp, men märkte ganska snabbt att det gav andra positiva effekter som jag inte väntat mig. Jag blev lugnare, andningen fördjupades och jag kunde plötsligt utskilja vad som var viktigt för mig i livet och har sedan steg för steg gjort val därefter.

Att det blev just ashtanga yoga var naturligt för mig då jag tyckte om att den var väldigt fysisk dynamisk, men över tid upplever jag den i dag mer meditativ. Eftersom man gör samma sekvens varje dag. Det hjälper mig att lära känna min kropp och mitt sinne på ett vackert och subtilt sätt.

Yin yoga och pranayama kom in några år senare men är idag en stor del av min vardagliga praktik. Framförallt pranayaman. Båda är otroligt kraftfulla och har fokus på vårt energisystem, vår prana, som är grunden i yogan.

Vad ger dig inspiration till dina lektioner? Och finns det ett tema eller någon annan grundtanke som du arbetar med just nu?

Det som inspirerar mig och slår mig varje dag i min egen praktik samt som lärare är att allt är föränderligt. Ett ständigt tema. Att inte utgå från gårdagen utan det som är här och nu. För stunden. Vår utveckling sker inte linjärt utan styrs mer av vår livsstil. Våra tankar, sömn, mat, miljö med mera. Nyckeln till att kunna vara i stunden och ingen annanstans är acceptans. Att se verkligheten, nuet, som det är och inte som vi önskar, förväntar oss.

Skulle du kunna ge ett exempel på hur yogan reflekteras i ditt liv när du inte är på mattan?

Jag funderar mycket i vardagen på vad jag drivs och styrs av. I yogans filosofi är det mycket fokus på vårt sinne. Hur den fungerar och hur den påverkar oss. Målet är att se bortom våra tankar som ständigt förändras och byter form och därmed gör att vi inte kan tänka klart.

Jag känner mig nöjd och tacksam om jag lyckas hitta ett mellanrum mellan tankarna och inte alltid bara agerar utifrån de känslor som är för stunden. Hur jag mår handlar egentligen inte om hur jag har det, utan hur jag tar det, det vill säga vilka förhållningssätt och val jag gör.

Pernilla Cristvall Yogadevi

Vad är nästa steg för dig och din yoga? Vilken är din väg i livet/vilken resa är du på, och vart ser du att den tar dig?

Jag vill gärna fördjupa mig ännu mer i yogans alla delar, lära mig mer om mig själv och hur jag fungerar. Att medvetet sträva efter att balansera prana i min kropp och mitt sinne genom asanas, ayurveda, pranayama och yogafilosofi.

Vad skulle vara ditt bästa råd för människor som lever i vår moderna tid grundat på dina erfarenheter med yoga?

Hitta en tidpunkt varje dag där du kan vara i närvaro. På yogamattan, i naturen, i stillhet, eller i rörelse. Välj ett forum som passar dig. Fokusera gärna på andningen och tillåt dig själv att känna tacksamhet för det som är för stunden.