Köp yogautrustning här / Snabb leverans / Fri frakt över 199 kr / Ring oss dygnet runt
0

Your cart is empty

Hitte Bra Yogamatta

Bra Yogamatta

Förr fanns i princip bara en sorts yogamatta, men idag finns det en mängd varianter att välja bland, som fyller olika funktioner. Att hitta en bra yogamatta man trivs med och som är anpassad efter den typ av yoga man utför, är viktigt för att få ut maximalt av sin träning. För att hitta rätt i urvalet, finns några saker att ta ställning till.

-Material
-Tjocklek
-Användningsområde
-Budget

Material på yogamattan
Det finns yogamattor i en rad olika material såsom PVC, bomull, ull, kork, jute och naturgummi. Vilket material du väljer avgör mattans textur, mjukhet, grepp, miljövänlighet och livslängd. Det är vanligt att äldre varianter av yogamattor är tillverkade av PVC, också känt som vinyl, vilket är en form av plast. Dessa yogamattor är ofta de mest mjuka och stötdämpande och de är ofta tåliga och håller länge.
Väljer du en matta av PVC är det viktigt för din och miljöns skull att försäkra sig om att den inte innehåller ftalater eller andra skadliga ämnen. Det blir allt mer populärt att välja en ekologisk yogamatta som är tillverkad av ett miljövänligt material. En ekologisk yogamatta är ofta tillverkad av naturgummi, bomull eller jute. En yogamatta av naturgummi ger ett bra grepp och ligger still på underlaget. Om du är allergisk mot latex ska du dock inte välja en yogamatta av naturgummi.

Yogamattans tjocklek
Det finns flera olika tjocklekar att välja bland från ca 1.5 mm upp till omkring 6 mm. En tunn yogamatta väger lite och är lätt att vika vilket gör den enkel att ta med sig. Vissa kan dock uppleva att de inte dämpar tillräckligt för knän och andra hårda kroppsdelar. En tjock matta kan å andra sidan minska din känsla av kontakt med underlaget, vilket kan inverka negativt på balansen. En del trivs med att ha en tjockare variant för hemmabruk och en tunnare att ta med sig.

Användningsområde
Vilken typ av yoga du utövar är en aspekt att ta hänsyn till vid valet av matta. En tjockare variant lämpar sig till exempel bra för kundalini- och yinyoga. Det finns också särskilda varianter avsedda för hot yoga som är anpassade för att tåla värme och absorbera fukt. Mattor av PVC stötdämpar ofta bra, men många kan uppleva att de glider på en sådan matta om de svettas. Om du upplever att du brukar glida, är det bra att leta efter en matta med ytstruktur i exempelvis naturgummi eller jute.

Budget för köp av yogamatta
En yogamatta kan kosta från några hundra upp till omkring tusen kronor. Hur mycket du kan och vill spendera på en yogamatta är upp till dig, men generellt sett får du vad du betalar för. Ta ställning till vilka saker du värdesätter högst avseende material, utseende och miljö. Om du tänkt använda din matta länge, är det klokt och hänsynsfullt mot miljön att investera i en som du verkligen tycker om från början.

Det gäller alltså att hitta en matta med de egenskaper som är viktiga för dig, sedan gör det såklart inget om den är snygg också! Om du har möjlighet att testa material och tjocklekar inför ditt inköp av yogamatta är det en stor fördel. Alla har olika preferenser och vilken slags matta man föredrar är individuellt.

Fördelar med att handla hos YogaLove

Fri frakt
Handlar du för över 600 kr bjuder YogaLove på frakten.

Snabb leverans
Du får dina produkter levererade på ca 2 arbetsdagar.

30 dagars returrätt
Skulle du inte vara helt nöjd med någon produkt, har du 30 dagars full, kostnadsfri returrätt.

Personlig kontakt
På YogaLove får du personlig kontakt om du har frågor eller behöver hjälp att hitta rätt bland produkterna.

Utöver yogamattor kan du köpa all möjlig slags övrig utrustning hos YogaLove.se.
Här hittar du bland annat yogakläder, hudvårdsprodukter, doftljus, böcker och DVDs om yoga.